esmaspäev, 13. november 2017

Kus asub Uus-Meremaa geograafilne keskpunk?

Kui eile oli võimalus näha mõõkvaala päästmist, siis samal lainel jätkates, oli täna võimalus näha looduses pisikest pingviinipoega. Ma loodan, et ta ei vajanud päästmist, kuigi vanemaid ei olnud küll kuskil tal märgata – kössitas teine kaljunuki all liiva peal. Väga lähedale me ei läinud, tegin pikema toruga temast paar klõpsu ja jätsime ta rahus sinna edasi.

Koht, kus me pingviinipoega nägime, oli split apple rock ehk siis lõhestunud kivi meres. 
Ütleksin, et päris ideaalselt poolitatud kivi. Lõpuks ometi oli päike välja tulnud ning sain varbad sisse pista ka Tasmani mere vette. Ega see nüüd soe küll ei olnud,  pakun, et maksimaalselt 15°C. Meie kohaloleku hetkel oli just mõõna kõrghetk (madalhetk siis) ning kivi peaaegu kuival. 


Tõus ja mõõn vahelduvad  2x ööpäevas, muutes siin meretaset 3-4 meetri võrra. 3m on ju tegelikult väga palju, kõik madalamad kohad olid kuival, madalikul kinni olid ka sinna jäetud purjekad ning muud paadid.  Olime omadega välja jõudnud Abeli Tasman rahvusparki.  Tegime soojenduseks ära ka väikese matkatee lõigu rahvuspargi kuulsast rajast, kuigi tegelikult oli see rohkem peale elu kallima õlle (12$) manustamist mõeldud väike ringike, et ohutult jälle autorooli istuda.
Kuna rendiautoga on olukord nagu on ehk siis uue auto saame Pictonist kahe päeva pärast, selle tõttu kaugele me hetkel ei sõida ning tutvume vaid Lõunasaare põhjatipuga.  Hetke rendiautoks on päris jube ning päevinäinud Nissan Tiida, mille puksid kolisevad ja kütusekulu mägedes 4km/l. Jah, just nii näitab see auto kütusekulu, aga meie mõistes on see siis 25l/100km. Päris märkimisväärne. Mägedes rooliväänamist on kõvasti, teed on siin siiamaani natuke teistsugused, kui muidu mägedes olen kogenud – serpentiinide asemel on lihtsalt hästi kurviline tee, kus 180 kraadiseid pöördeid on vähe.

Hommikpoole külastasime Lõunasaare vanimat linna Nelson – selline Uus-Meremaale nii iseloomulik asula, kus peatänav meenutab kauboifilmidest tuttavat Ameerika linnakest läbivat tänavat, mille mõlemal pool on kahekorruselised majad ning mille esimese korruse varikatuste all asuvad erinevad ärid. Sooja ilmaga on siin tore kohvikus istuda ja möödujaid jälgida. Siin asub ka Uus-Meremaa geograafiline keskpunkt.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar