pühapäev, 19. november 2017

Milford Sound


Täna õnnestus läbida Uus-Meremaa autotunnel ja nagu ma eelnevalt märkisin, siis ei ole nad (uusmeremaalased ehk kiivid nagu nad end ise kutsuvad) eriti osavad teedeehituses. Tunnel oli ehe näide sellest. Piirkonda, mida tunnel ühendab, külastab aastas umbes miljon turisti ning see on arvatavasti kõige populaarsem sihtkoht siin maal. Aga see tunnel mõjus esimesel hetkel ikka väga klaustrofoobselt - üks sõidurida, madal, mingid seasilmad tunneli lakke riputatud, vett tilgub laest autole - päris muljetavaldav kogemus.

See on vist ka vist põhjust, miks reisifirmad soovitasid Milford Soundi sõita bussiga. Meie aga ööbisime viimases asustatud punktis enne Soundi ning käisime looduse imet vaatamas autoga. 120km eemal asustusest, mobiilside puudub, tankla puudub, ma ei saanud aru, kuidas elekter sinna jõudis - äkki kohalik generaator. Kogu infrastruktuur oli loodud vaid turistidele - sadam ning väike lennurada. Kõik, ei midagi muud.

Hommik aga algas ehmatusega, sest aknast välja vaadates oli oru peale laskunud tihe udu. Kas tõesti juhtub see, et just meie külastuspäeval ei ole midagi näha? Lohutasin ennast mõttega, et üldjuhul udu hajub päeva jooksul ning laeva väljamiseni on veel 4h aega. Jõudes autoga umbes poolele teele, hakkasidki esimesed päikesekiired udust läbi kumama ning varsti oligi ilm selge - tegelikul oli päike isegi liiga terav, takistades kenade fotode tegemist, sest päikese poolses küljes tundus kõik nagu kerge vinega kaetud olevat.


Tegemist on siis fjordiga, mis ulatub u 2km maismaa sisemusse ning seda fjordi ümbritsevad kõrged mäed ning mägedest alla paiskuvad kosed. Siinkohal ei hakka emotsiooni sõnadesse panema, sest siin kehtib küll ütelus, et "oma silm on kuningas".


Tagasiteel, läbides teistkordselt seda kääbiku koobast, jõudsime lumeni. Kuna minnes oli vaja kindlasti õigel ajal kohal olla, et broneeritud reisile pääseda, siis ei saanud enne seal peatuda. See oli aga tore kogemus, ilm oli soe (+25C), päike siras ning siis 900m kõrgusel merepinnast on äkitselt lumi. Külastades liustikku, me lund puudutada ei saanud. Nüüd, külastades fjordi, aga saime.
Üldjuhul võtab Milford Soundi külastamine kokku terve päeva ning nii täpselt läks ka meil.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar